VšZP podporuje projekt „Prevencia zachraňuje“

22.03.2004 Celý región

Všeobecná zdravotná poisťovňa je hlavným partnerom projektu „ Prevencia zachraňuje“ , zameraného na podporu prevencie zdravotného stavu obyvateľo...
Všeobecná zdravotná poisťovňa je hlavným partnerom projektu „ Prevencia zachraňuje“ , zameraného na podporu prevencie zdravotného stavu obyvateľov severného a východného Slovenska. Realizátorom projektu je Johnson & Johnson Slovensko, súčasť nadnárodného koncernu Johnson & Johnson (USA), patriaceho medzi najväčších výrobcov zdravotníckych pomôcok na svete.

Odborným garantom podujatia je Slovenská diabetologická spoločnosť a partnerom Zväz diabetikov SR.

Cieľom projektu je prispieť k včasnému odhaleniu potenciálnych diabetikov II. typu, čo je najrozšírenejší typ cukrovky na Slovensku. Ide o civilizačné ochorenie, súvisiace so spôsobom života, stresom, nesprávnymi stravovacími návykmi, oslabením imunity následkom iných ochorení a podobne. Nárast ochorení na cukrovku je alarmujúci. V súčasnosti postihuje približne päť percent populácie. Pokiaľ v roku 1980 sa na diabetes liečilo len približne 120-tis. pacientov, v roku 1995 to bolo okolo 200-tis. pacientov a v súčasnosti ide takmer o 280-tis. pacientov.

Projekt spočíva v meraní hladiny cukru, tuku a krvného tlaku obyvateľom a návštevníkom vybraných miest severného a východného Slovenska - v mestách Liptovský Mikuláš, Poprad, Spišská Nová Ves, Prešov a Košice. Každú poslednú sobotu v marci, apríli, máji a júni bude vo vybraných nákupných centrách týchto miest umiestnené pevné stanovište odborníkov, ktorí nielen odmerajú hladinu cukru a tuku v krvi pacienta a jeho krvný tlak, ale poskytnú aj základné rady a odporúčania, týkajúce sa zdravotnej prevencie. Po skončení projektu v septembri 2004 jeho autori vyhodnotia a zverejnia údaje z týchto meraní, ktoré občania anonymne uvedú v dotazníku.

Včasné odhalenie cukrovky II. typu je dôležité nielen pre zdravie pacienta, ale šetrí aj výdavky na jeho zdravotnú starostlivosť. Počiatočné štádiá tohto ochorenie je možné liečiť zmenou životosprávy a najmä stravovacích návykov, čo je oveľa lacnejší spôsob, ako užívanie tabletiek či inzulínu v injekčnej podobe. Názov projektu „ Prevencia zachraňuje“ sa teda netýka len záchrany zdravia či dokonca života pacienta, ale aj záchrany peňazí, ktoré bude možné použiť o zdravotnú starostlivosť v prípade iných ochorení.

Bratislava 24. marca 2004
 

Vyberte región